Nije mi jasno

Odakle novinarima praksa nominiranja pobjednika u ratu/ratovima? Bez obzira na ishode kako je moralno nazivati pobjednike rata.?

Da sam ja neko takvu praksu bi zabranio i sankcionisao.

Stop glorificiranju ishoda…(ovo mi zvuci kao kad missice kažu ono za mir u svijetu)

2 thoughts on “Nije mi jasno

 1. vasionka

  Veoma dobro primijećeno, bravo!
  U pravu si. Apsolutno neempatično, protivhumano i nemoralno.

 2. Legal

  Znam da se slažeš sa mnom…

  Danas sam uživo gledao fudbalsku utakmicu lokalnog kluba, najniže lige, sa podlogom u podsvijesti o rečenom u postu. Nije moglo bez toga jer su u pitanju bošnjački protiv srpskog kluba… i naravno i navijači su tu… bez obzira na podvale sudila rezultat je bio neriješen… Sto i nije nevažno za ono iz moje podsvijesti… I nije besmisleno, makar meni, sto govorim o utakmici.

  Nekada budemo svijesni nečega tek kada to izgovorimo, a do tada samo neki čudan osjećaj kada pročitamo. A rezultati obrade navedenog razmišljanja iz posta daju razočaravajuće rezultate u oblicima osjećanja koji proizlaze iz onoga sto pročitaju “navijači” a posebno učesnici u ratu.
  Inat, osvetoljubivosti, ozlojeđenost, vrijeđanje i sve ostalo i slično sto se koristi u sportskoj terminologiji može da se prenese u ratnu temu, s tim sto je procjena štete i žrtva neusporediva, a ipak opisuje istim riječima osjećaje konzumenata informacija o rezultatima jednog i drugog obzira.

  Iz toga svega rivalitet dolazi kao temelj sukoba kao povod.
  Od uvijek sam bio nesiguran u smisao sporta koji je iznad rekreativnog i zdravstvenog nivoa, ako izuzmemo šeme za pranje novca, ali po nekada naletim u nekim zabilješkama misli rečenice koje o sportu govore kao psilohoskom oružju, psihološkoj pripremi i gradnji temelja za negativni rivalitet vise nego pozitivni zdravi socijalni i sociološki. Možda zato sto živim na Balkanu pa imam samo takve potvrde koga kako razmišljam.

  Jednog dana na planeti neće biti sporta. Ostat će samo rat. Tako i religije kažu. I zamisli dobro pripremljenu psihološku podlogu, u vidu potrebe za rivalitetom, koji i onako postoji u vidu predskazanja i proročanstava. Zamisli samo koliko tu lezi uspavane glorifikacije koja mora Zlom i Zlim da se postigne.

Komentariši